domingo, 24 de abril de 2016

El "que val la tele"

És obvi que cadascú de nosaltres mira la televisió per poc temps que sigui cada dia. Uns miren sèries, altres pel·lícules, uns altres prefereixen veure els esports. Avui en dia hi ha una enorme varietat de programes televisius per elegir. Però... algun cop ens hem parat a pensar quan val produir un programa, una pel·lícula, una sèrie? Si mai ho has fet, a continuació t'ho explico.

Si ens centrem primer en el "prime time", que comprèn des de les 22:00 fins les 00:00, trobem que en aquesta franja horària formen part les pel·lícules, reality show, etc. Començant doncs per l'esport, un partit de futbol pot arribar a valdre entre 2 i 3 millons d'euros. No obstant, el més car de tots són els drets d'imatge. El moment que té la cadena per rentabilitzar aquests 3 milions és durant l'espai publicitari de 15 minuts en la mitja part.

Seguint amb els esports, entrem en el terreny de les bicis. Deu etapes de la volta ciclista poden arribar a costar 300.000 euros, degut a la necessitat de motos, cables i demés tecnologia gens barata. La Fórmula 1 vindria a ser el mateix que el futbol, ja que el més car són els drets d'imatge.

Canviant de format televisiu i centrant-nos en els reality shows, un clar exemple dels alts costos de la televisió és Gran Hermano, programa conegut per tots nosaltres. El preu dels 3 mesos que arriba a durar aquest format pot sobrepassar els 8 milions d'euros (es necessiten les càmeres, la casa on els concursants participen, etc...).

Les sèries no són gens econòmiques tampoc, ja que un sol capítol pot arribar a costar 500.000 euros. El clar exemple és Aida, vista per una gran part de la població. Cal remarcar que un 35% del pressupost va directament als actors, ja que un de primer nivell pot arribar a cobrar 40.000 euros per dia de gravació.

Per últim, els programes diaris. El cost mitjà d'aquest format sol rondar als 50.000 euros diaris. El conegudíssim programa Sálvame n'és un. Per contra, l'amortització d'aquest és rapidíssima, degut al nivell d'audiència que té.

Com a conclusió, exposar que jo no m'imaginava en ningún moment que produir una sèrie, pel·lícula o programa fos tan car, tot i així, les companyies treuen un enorme benefici.


No hay comentarios:

Publicar un comentario