martes, 20 de octubre de 2015

Anàlisi denotatiu i connotatiu de la imatge "Mort d'un milicià"


La imatge que s’ha de descriure s’anomena mort d’un milicià. El fotògraf que la va captar fou Robert Capa el dia 5 de setembre de 1936. La fotografia va estar capturada a Còrdova. L’autor, amb Endre Ernö com a nom real fou un fotocorresponsal Hongarès.

Començant per l’enquadrament, la fotografia ha estat presa horitzontalment, el que ens permet una visió no només del guerrer morint sinó també de l’entorn que l’envolta. El plà d’aquesta és un pla sencer, que avarca una gran quantitat d’espai.

En l’apartat compositiu, destaquem que el centre d’interès està situat a l’esquerra de la imatge i que les línies dominants que apareixen són el paral·lelisme  entre el militar i la arma que duu a la mà. Trobem també una diagonal que travessa tota la imatge del punt superior esquerre fins al punt inferior dret que marca el contrast entre l’espai buit i l’espai que no ho està. En quan a la regla de terços, el militar està ocupant els dos terços inferiors pel que significa que l’atenció està marcada en aquell punt. La mirada està mirant cap a una altre direcció, pel que podem imaginar aquell espai buit potser no ho està tant, poden ser ocupat per algú si la captura hagués estat presa des de més lluny.

L’angulació es centra en el milicià tot donant menys protagonisme a l’espai que hi ha darrere. La llum que apareix en la imatge és directa natural, amb una ombra darrere del mort. La foto és monocroma, és a dir, no apareixen colors ja que és en blanc i negre

En quan a la interpretació, la imatge que se’ns mostra és monosèmica, ja que no té massa marge de interpretació tant per el que es mostra en la imatge com amb el seu títol. És el que és i no hi ha moltes variants en quan al seu significat.  Funció informativa, dóna una visió de com passen els guerrers les èpoques en les que tenen que batallar.

La meva crítica respecte aquesta imatge és la difusió que se li va donar, ja que no crec que la foto de una persona a punt de morir hagi d’estar en totes les portades i en boca de tothom. Així ho crec per que darrere d’aquesta persona possiblement hi havia una família a la qual no seria plat de bon gust haver de veure aquesta imatge en cada diari que llegís.

No obstant, és una imatge amb molt significat, pot arribar a ser emotiva també veure a aquest home i amb tot el que ha viscut, no poder dir un últim adéu a la família i amics, encara que possiblement ho hagués fet abans de anar a la guerra, no obstant, la mort no és mai agradable per a ningú.

No hay comentarios:

Publicar un comentario